Poslanstvo

Dojenčki v Sloveniji nas potrebujejo. Slojenčki nas potrebujejo. Z donacijo boste našim dojenčkom omogočili varnejši in prijetnejši prihod na svet.

Porodnišnice v Sloveniji se soočajo s pomanjkanjem sredstev za obnovo opreme in za nakup najsodobnejših aparatov. Oprema je v nekaterih pogledih obrabljena in zastarela, čeprav si vsi želimo, da bi (p)ostale moderne ustanove.

Zavedamo se, da nam je vsak dan zaupana skrb za neponovljivo dragocenost – novo življenje. Porodnišnice v Sloveniji z ekipami strokovnih in predanih zaposlenih si vsak dan prizadevajo za najboljše zdravljenje bolezni nosečnic in njihovih še nerojenih plodov ter oskrbo nosečnic, ko pride čas poroda. Skrbno negujejo mlade mamice in novorojene otroke.
V nekaterih infrastrukturnih pogledih so pogoji za to delo v nekaterih oddelkih slabši. Oprema je obrabljena in zastarela. Zaradi finančne podhranjenosti prihaja do zaostankov pri nakupu sodobne medicinske tehnološke opreme.
Verjamemo, da si naši dojenčki in njihove mame zaslužijo opremo, ki bo na enako visoki ravni, kot je strokovnost medicinskega osebja. Dojenčki v Sloveniji nas potrebujejo. Slojenčki nas potrebujejo.
Manifest
Z donacijo boste našim dojenčkom omogočili varnejši in prijetnejši prihod na svet. Slovenskim porodnišnicam boste pomagali na poti, da ostanejo sodobne hiše, moderne zdravstvene ustanove z opremo, oskrbo in storitvami na področju medicine, ki so na ravni porodnišnic v razvitem svetu. Zavezujemo se, da bomo z vašo pomočjo poskrbeli za vse dojenčke. Zavezujemo se, da bomo sredstva, ki jih boste prispevali, porabili namensko in transparentno ter o porabi ažurno poročali javnosti in donatorjem. Z zbranimi donacijami bomo omogočili, da se bodo Slojenčki rodili v lepši in varni porodnišnici, v bolj prijazen svet. Prepričani smo, da bodo njihovi starši to občutili in cenili. In imeli morda prav zato še več zadovoljnih in srečnih Slojenčkov.
doc. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med.
Predsednica Društva Slojenčki

Otroke imam zelo rada, zame so najpomembnejša stvar na svetu. Moje, tvoje, naše otroke. Vseh barv in vseh starosti, od še nerojenih, novorojenih, malčkov, najstnikov, pa do skoraj in nikoli zares odraslih. Po spletu srečnih naključij sem postala ginekologinja – porodničarka in tudi mama. Tako se z otroki srečujem vsak dan, v porodnišnici zlasti z nerojenimi in komaj rojenimi ter njihovimi starši. Zelo rada imam svoj poklic.

Študirala sem v Ljubljani, nekaj vaj opravila v Mariboru, staž v Piranu. Leta 1995 sem se zaposlila na Ginekološki kliniki v Ljubljani, v Porodnišnici, do leta 2018 delala v njej tudi kot predstojnica. Od januarja 2019 delujem v Porodnišnici Postojna.

Moja mentorica in življenjska učiteljica, porodničarka profesorica Živa Novak Antolič, je leta 1996 ustanovila Ultrazvočno društvo, ki je začelo zbirati donatorska sredstva, ker nam država, ustanoviteljica Porodnišnice in UKCL, ni mogla zagotoviti vse opreme, ki jo potrebujemo. Kolegi iz tujine so mi povedali, da s pomočjo donacij obnavljajo in nabavljajo opremo za državne bolnice tudi drugje v razvitem zahodnem svetu. Od leta 2016 tako sredstva zbiramo okviru akcije Slojenčki, ki se je najprej usmerila na posodobitev opreme v Porodnišnici Ljubljana, konec leta 2018 pa smo se razširili na vse slovenske porodnišnice in delujemo v okviru Društva Slojenčki, v katerem sem predsednica.

Nobena država namreč ni dovolj bogata ali darežljiva, da bi izpolnila vse potrebe porodnišnic, predvsem pa, ker se ljudje zavedajo, da je nujno, da sami pomagajo pri razvoju porodnišnic in bolnišnic.

Slovenci imamo zelo dolgo tradicijo na področju porodništva. Prva babiška šola je začela delovati leta 1753, prvo porodno sobo smo dobili že leta 1789 v Mestnem špitalu, ki je stal na mestu današnje kresije v Ljubljani. 

Potrebe za opravljanje porodniških dejavnosti se skozi leta spreminjajo. Zavedamo se, da je sodoben in urejen videz pomemben tako za učinkovito delovanje kot tudi za počutje vseh, bodočih staršev in osebja. Zato moramo prostore obnavljati in prilagajati, občasno spreminjati njihov namen in jih opremljati.

Prostore po naših zmožnostih obnavljamo, pri tem je pomoč donatorjev neprecenljiva. Za nekatere prostore potrebujemo specialno opremo in aparature. Učinkovite, nepogrešljive, ki pa žal niso poceni. Ne moremo čakati, da nam bi jih dala država, ali da bi čakali na čudeže.

Zato potrebujemo pomoč. Slovenci smo družbeno odgovorni in znamo pomagati, verjamem, da vsi želimo poskrbeti za najbolj občutljive med nami, za novorojenčke in nosečnice. Organizirani smo močnejši. Zato sem vesela, da imamo akcijo, s katero zbiramo sredstva za opremo v porodnišnicah.

Hvala vsem, ki ste se že odzvali, ali razmišljate, da bi se. Da bi skupaj obnovili in opremili slovenske porodnišnice, da bi bili nanje še ponosnejši – predvsem pa, da bi dojenčkom (Slojenčkom) omogočili varnejši prihod na svet.

Renata Nahtigal
Nadzorna babica Porodnega bloka KO za perinatologijo Ginekološke klinike UKCL

V porodnem bloku ljubljanske porodnišnice kot babica delam petnajsto leto. Svoje delo opravljam z velikim veseljem. Imeti možnost biti dnevno prisoten pri tako čudežnih dogodkih, kot so rojstva malih novorojenčkov, je pravi privilegij. Poleg rednega dela v porodnem boku sem aktivna še na drugih področjih v zvezi z babiško stroko, sodelujem z Zdravstveno fakulteto in Zbornico-Zvezo. Tako imam možnost spremljati aktualna dogajanja v zvezi s stroko in poklicno skupino tako v Sloveniji kot tudi preko njenih meja. V primerjavi z razvitimi zahodnoevropskimi državami  in tudi z nekaterimi drugimi slovenskimi porodnišnicami že na prvi pogled porodnice in babice tam sodelujejo v prijetnejših in bolje opremljenih prostorih, kar nedvomno prispeva k zadovoljstvu tako enih kot drugih in verjamem, da bi si to zaslužile tudi porodnice in babice v največji slovenski porodnišnici. Se pa vseeno babice v ljubljanski porodnišnici trudimo opravljati svoje delo kar najbolje in tako nuditi primerljivo kakovostne storitve kljub slabšim pogojem dela in slabši opremljenosti.

Vse dokler nimamo zadostnih finančnih sredstev za nujno potrebno posodabljanje in obnavljanje opreme in pripomočkov, smo iskreno veseli vsakršnih podarjenih sredstev za zagotavljanje čim večje varnosti in čim boljšega počutja naših nosečnic, porodnic in novorojenčkov.

Blanka Šetinc
članica organizacijskega odbora Ultrazvočnega društva

Obe moji vnukinji, že drugošolka Ela in komajda mesec dni stara Leja ter triletni vnuček Gal so se rodili v Porodnišnici Ljubljana. Kot mama in kot nona sem bila seveda na trnih ob vsakem rojstvu posebej.  Ker pa imamo v naši porodnišnici tako strokovno in prijazno osebje, je ob vsakem klicu …. Vse je v redu …  moje srce poskočilo od olajšanja. In zato z veseljem podpiram našo, vašo, skupno akcijo, da s prispevki omogočimo čim boljše pogoje mamicam in seveda zaposlenim. Ker nas Slojenčki potrebujejo. Ker nas naši dojenčki potrebujejo. Ker Porodnišnica Ljubljana nikoli ne spi. Ker bedi za Slojenčke.

Donirajte

Z donacijo boste našim dojenčkom omogočili varnejši in bolj prijeten prihod na svet. Slovenskim porodnišnicam boste pomagali na poti, da ostanejo sodobne hiše, moderne zdravstvene ustanove z opremo, oskrbo in storitvami na področju medicine, ki so na ravni porodnišnic v razvitem svetu.

Pomagajmo skupaj

Podporniki
Hvala, ker podpirate Slojenčke!