Poslanstvo

Dojenčki v Sloveniji nas potrebujejo.
Slojenčki nas potrebujejo. Z donacijo boste našim dojenčkom omogočili varnejši in prijetnejši prihod na svet.

Porodnišnice v Sloveniji se soočajo s pomanjkanjem sredstev za obnovo opreme in za nakup najsodobnejših aparatov. Oprema je v nekaterih pogledih obrabljena in zastarela, čeprav si vsi želimo, da bi (p)ostale moderne ustanove.

V zadnjih letih so ležalne dobe krajše, povečala se je frekvenca Zavedamo se, da nam je vsak dan zaupana skrb za neponovljivo dragocenost – novo življenje. Porodnišnice v Sloveniji z ekipami strokovnih in predanih zaposlenih si vsak dan prizadevajo za najboljše zdravljenje bolezni nosečnic in njihovih še nerojenih plodov ter oskrbo nosečnic, ko pride čas poroda. Skrbno negujejo mlade mamice in novorojene otroke.

V nekaterih infrastrukturnih pogledih so pogoji za to delo v nekaterih oddelkih slabši. Oprema je obrabljena in zastarela. Zaradi finančne podhranjenosti prihaja do zaostankov pri nakupu sodobne medicinske tehnološke opreme.

Verjamemo, da si naši dojenčki in njihove mame zaslužijo opremo, ki bo na enako visoki ravni, kot je strokovnost medicinskega osebja. Dojenčki v Sloveniji nas potrebujejo. Slojenčki nas potrebujejo.


Manifest

Z donacijo boste našim dojenčkom omogočili varnejši in prijetnejši prihod na svet. Slovenskim porodnišnicam boste pomagali na poti, da ostanejo sodobne hiše, moderne zdravstvene ustanove z opremo, oskrbo in storitvami na področju medicine, ki so na ravni porodnišnic v razvitem svetu. Zavezujemo se, da bomo z vašo pomočjo poskrbeli za vse dojenčke. Zavezujemo se, da bomo sredstva, ki jih boste prispevali, porabili namensko in transparentno ter o porabi ažurno poročali javnosti in donatorjem. Z zbranimi donacijami bomo omogočili, da se bodo Slojenčki rodili v lepši in varni porodnišnici, v bolj prijazen svet. Prepričani smo, da bodo njihovi starši to občutili in cenili. In imeli morda prav zato še več zadovoljnih in srečnih Slojenčkov.


doc. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med.

Predsednica Društva Slojenčki

Otroke imam zelo rada, zame so najpomembnejša stvar na svetu. Moje, tvoje, naše otroke. Vseh barv in vseh starosti, od še nerojenih, novorojenih, malčkov, najstnikov, pa do skoraj in nikoli zares odraslih. Po spletu srečnih naključij sem postala ginekologinja – porodničarka in tudi mama. Tako se z otroki srečujem vsak dan, v porodnišnici zlasti z nerojenimi in komaj rojenimi ter njihovimi starši. Zelo rada imam svoj poklic.

Študirala sem v Ljubljani, nekaj vaj opravila v Mariboru, staž v Piranu. Leta 1995 sem se zaposlila na Ginekološki kliniki v Ljubljani, v Porodnišnici, do leta 2018 delala v njej tudi kot predstojnica. Od januarja 2019 delujem v Porodnišnici Postojna.

Moja mentorica in življenjska učiteljica, porodničarka profesorica Živa Novak Antolič, je leta 1996 ustanovila Ultrazvočno društvo, ki je začelo zbirati donatorska sredstva, ker nam država, ustanoviteljica Porodnišnice in UKCL, ni mogla zagotoviti vse opreme, ki jo potrebujemo. Kolegi iz tujine so mi povedali, da s pomočjo donacij obnavljajo in nabavljajo opremo za državne bolnice tudi drugje v razvitem zahodnem svetu. Od leta 2016 tako sredstva zbiramo okviru akcije Slojenčki, ki se je najprej usmerila na posodobitev opreme v Porodnišnici Ljubljana, konec leta 2018 pa smo se razširili na vse slovenske porodnišnice in delujemo v okviru Društva Slojenčki, v katerem sem predsednica.

Nobena država namreč ni dovolj bogata ali darežljiva, da bi izpolnila vse potrebe porodnišnic, predvsem pa, ker se ljudje zavedajo, da je nujno, da sami pomagajo pri razvoju porodnišnic in bolnišnic.

Slovenci imamo zelo dolgo tradicijo na področju porodništva. Prva babiška šola je začela delovati leta 1753, prvo porodno sobo smo dobili že leta 1789 v Mestnem špitalu, ki je stal na mestu današnje kresije v Ljubljani. 

Potrebe za opravljanje porodniških dejavnosti se skozi leta spreminjajo. Zavedamo se, da je sodoben in urejen videz pomemben tako za učinkovito delovanje kot tudi za počutje vseh, bodočih staršev in osebja. Zato moramo prostore obnavljati in prilagajati, občasno spreminjati njihov namen in jih opremljati.

Prostore po naših zmožnostih obnavljamo, pri tem je pomoč donatorjev neprecenljiva. Za nekatere prostore potrebujemo specialno opremo in aparature. Učinkovite, nepogrešljive, ki pa žal niso poceni. Ne moremo čakati, da nam bi jih dala država, ali da bi čakali na čudeže.

Zato potrebujemo pomoč. Slovenci smo družbeno odgovorni in znamo pomagati, verjamem, da vsi želimo poskrbeti za najbolj občutljive med nami, za novorojenčke in nosečnice. Organizirani smo močnejši. Zato sem vesela, da imamo akcijo, s katero zbiramo sredstva za opremo v porodnišnicah.

Hvala vsem, ki ste se že odzvali, ali razmišljate, da bi se. Da bi skupaj obnovili in opremili slovenske porodnišnice, da bi bili nanje še ponosnejši – predvsem pa, da bi dojenčkom (Slojenčkom) omogočili varnejši prihod na svet.

Donirajte

Z donacijo boste našim dojenčkom omogočili varnejši in bolj prijeten prihod na svet. Slovenskim porodnišnicam boste pomagali na poti, da ostanejo sodobne hiše, moderne zdravstvene ustanove z opremo, oskrbo in storitvami na področju medicine, ki so na ravni porodnišnic v razvitem svetu.

Podatki za bančno nakazilo:
Slojenčki, društvo za izboljšanje pogojev za rojstva zdravih otrok | Prečna ulica 4 | 6230 Postojna |
IBAN SI56 0288 9026 2937 669 (NLB d.d.) I SWIFT: LJBASI2X I namen: Donacija 2022

Donacija PayPal.

Podporniki

Hvala, ker podpirate Slojenčke!