Potrebe porodnišnic

Stavbe se postarajo, potrebe se spreminjajo.

Zato je potrebno prostore obnavljati in prilagajati, občasno spreminjati njihov namen in jih dodatno opremljati.

Porodnišnice želijo ostati sodobne zdravstvena ustanova, ki so po ponudbi in strokovnem znanju na področju medicine ter zdravstvene in babiške nege ter oskrbe enakovredna podobnim ustanovam v razvitem svetu.

V zadnjih letih so ležalne dobe krajše, povečala se je frekvenca obiskov v ultrazvočnih ambulantah in ambulantah za ogrožene nosečnice, pri psihologinjah ter fizioterapevtkah. Povečuje se število in dolžina hospitalizacij.

Sodoben in urejen videz je pomemben tako za učinkovito delovanje kot tudi za počutje vseh, bodočih staršev in osebja.

Društvo Slojenčki je prostovoljno, samostojno, neprofitno združenje ljudi, ki si želijo izboljšati pogoje za delovanje slovenskih porodnišnic. Donacije društvu so vedno in v celoti porabljene za namen donacije.

Stanje pred prenovo v Porodnišnici Ljubljana

Vsakega novorojenčka babice po porodu najprej položijo mamici na trebuh, dokončno pa ga oskrbijo na previjalni mizi – ogrevani niši za novorojenčke (slika zgoraj). Tukaj  ga uredijo, oblečejo in po potrebi s posebnimi lučmi in grelci ogrejejo. Na vsaki obstoječi previjalni mizici je ležalo povprečno že več kot 16 000 novorojenčkov. Zaradi tega so že precej obrabljene. “Želimo si, da bi za vse porodne sobe dobili nove, ki niso samo lepše, so predvsem še bolj varne in prijazne za novorojenčke in osebje. Imajo primernejše sisteme za osvetlitev, gretje in nujno medicinsko pomoč, namenjeno prezgodaj rojenim oziroma bolnim novorojenčkom. Na pogled pa so prijetnejše tudi za mamice,” pojasnjuje stiske prof. dr. Nataša Tul, predsednica Društva Slojenčki.

Luči (slika zgoraj levo) v porodni sobi omogočajo varen porod in tudi le-te so že stare in dotrajane. Ena izmed njih ima celo pokvarjen mehanizem in je ni mogoče namestiti, da bi jo sploh lahko uporabljali. Prav tako dotrajane omarice (slika zgoraj levo). Porodna postelja ima svoje mesto v porodnišnici že od svojih začetkov pred tridesetimi leti (slika spodaj).

S prenovo porodnih sob in nakupom opreme, se podoba porodnišnice spreminja na bolje.

Obnovljene sobe in oprema

Donirajte

Z donacijo boste našim dojenčkom omogočili varnejši in bolj prijeten prihod na svet. Slovenskim porodnišnicam boste pomagali na poti, da ostanejo sodobne hiše, moderne zdravstvene ustanove z opremo, oskrbo in storitvami na področju medicine, ki so na ravni porodnišnic v razvitem svetu.

Podatki za bančno nakazilo:
Slojenčki, društvo za izboljšanje pogojev za rojstva zdravih otrok | Prečna ulica 4 | 6230 Postojna |
IBAN SI56 0288 9026 2937 669 (NLB d.d.) I SWIFT: LJBASI2X I namen: Donacija 2022

Donacija PayPal.

Podporniki

Hvala, ker podpirate Slojenčke!