Potrebe
Porodnišnice

“Nova” ljubljanska porodnišnica je bila zgrajena s samoprispevkom in je danes stara že 30 let, v nekaterih infrastrukturnih pogledih je obrabljena in zastarela.

V prvem letu akcije nam je uspelo zbrati 255.788 € za obnovo sob in opreme.

 

Porodnišnica Ljubljana (Klinični oddelek za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana) želi ostati sodobna zdravstvena ustanova, ki je po ponudbi in strokovnem znanju na področju medicine ter zdravstvene in babiške nege ter oskrbe enakovredna podobnim ustanovam v razvitem svetu.

Deluje v 30 let stari stavbi. Stavba se je postarala, potrebe so se spremenile. Ležalne dobe so krajše, povečala pa se je frekvenca obiskov v ultrazvočnih ambulantah in ambulantah za ogrožene nosečnice, pri psihologinjah ter fizioterapevtkah.

Povečuje se število in dolžina hospitalizacij na obeh oddelkih za intenzivno nego in terapijo  – za novorojenčke ter za nosečnice  in porodnice.

Zato je potrebno prostore obnavljati in prilagajati, občasno spreminjati njihov namen in jih dodatno opremljati. Sodoben in urejen videz je pomemben tako za učinkovito delovanje kot tudi za počutje vseh, bodočih staršev in osebja. Zato prostore po najboljših zmožnostih obnavljajo. In pri tem veliko pomagajo donatorji.

V poletnim mesecih predstavlja velik problem sistem ohlajanja prostorov zaradi dotrajanih oken. V porodnih sobah bi bilo potrebno zamenjati strope, potrebovali bi dodatno porodno posteljo, operacijske luči, voziček za zdravila in medicinske pripomočke, voziček za perilo, dodatno dvigalo, ki bi povezovalo sprejemno ambulanto s porodnim blokom in oddelkom za ogrožene nosečnice, saj je tja včasih potrebno priti zelo hitro.

Ultrazvočno društvo je prostovoljno, samostojno, neprofitno združenje ljudi, ki si želijo izboljšati pogoje za delovanje največje slovenske porodnišnice, Porodnišnice Ljubljana. Donacije društvu so vedno in v celoti donacije Porodnišnici Ljubljana.

Stanje pred prenovo

potrebe-postelja

Vsakega novorojenčka babice po porodu najprej položijo mamici na trebuh, dokončno pa ga oskrbijo na previjalni mizi – ogrevani niši za novorojenčke (slika zgoraj). Tukaj  ga uredijo,  oblečejo in po potrebi s posebnimi lučmi in grelci ogrejejo. Na vsaki obstoječi previjalni mizici je ležalo povprečno že več kot 16 000 novorojenčkov. Zaradi tega so že precej obrabljene.

“Želimo si, da bi za vse porodne sobe dobili nove, ki niso samo lepše, so predvsem še bolj varne in prijazne za novorojenčke in osebje. Imajo primernejše sisteme za osvetlitev, gretje in nujno medicinsko pomoč, namenjeno prezgodaj rojenim oziroma bolnim novorojenčkom. Na pogled pa so prijetnejše tudi za mamice,” pojasni doc. dr. Nataša Tul, predstojnica KO za perinatologijo.

luc_omarica

Luči (slika zgoraj levo) v porodni sobi omogočajo varen porod in tudi le-te so že stare in dotrajane. Ena izmed njih ima celo pokvarjen mehanizem in je ni mogoče namestiti, da bi jo sploh lahko uporabljali. Prav tako dotrajane omarice (slika zgoraj levo). Porodna postelja ima svoje mesto v porodnišnici že od svojih začetkov pred tridesetimi leti (slika spodaj).

porodna_postelja

S prenovo porodnih sob in nakupom opreme, se podoba porodnišnice spreminja na bolje.

Obnovljene sobe in nova oprema v letu 2017

Donirajte

Z donacijo boste našim dojenčkom omogočili varnejši in bolj prijeten prihod na svet. Ljubljanski porodnišnici boste pomagali na poti, da ostane sodobna hiša, moderna zdravstvena ustanova z opremo, oskrbo in storitvami na področju medicine, ki so na ravni porodnišnic v razvitem svetu.

Donirate lahko s poslanim SMS sporočilom na številko 1919 z besedo POROD5 (donirate 5 eur), uporabo Paypal obrazca ali nakazilom preko vaše spletne banke – primer UPN obraza (PDF, JPG).

POŠLJI SMS

Pomagajmo skupaj

Podporniki
Hvala, ker podpirate Slojenčke!