Ritem dobrote z McDonald’som na poti v slovenske porodnišnice

Novorojenčki se rojevajo vsak dan. Ne izbirajo razmer in ne kraja, si pa porodnišnico lahko izberejo njihove mamice. Za varnost in udobje v porodnišnicah skrbijo požrtvovalni zaposleni, za opremo pa, saj veste, pogosto zmanjka denarja. V Društvu Slojenčki si želijo, da bi se v Sloveniji rodilo še več otrok, da bi se vsaka nosečnica lahko odločila za porodnišnico, ki ji najbolj ustreza, predvsem pa, da bi vse slovenske porodnišnice imele sodobno opremo. Zato jo preudarno nabavljajo s pomočjo donatorjev, odgovorih posameznikov in podjetij.

»Ritem našega trenutnega vsakdana določa epidemija, a ritem porajanja novega življenja v porodnišnici ostaja enak. In če ostanemo pri ritmu, z doniranim EKG aparatom humanitarnega društva Slojenčki, bomo ugotavljali, kaj določa srčni ritem naših novorojenčkov,« pove mag. Jakob Koren, dr. med., predstojnik Ginekološko-porodniškega oddelka. (video izjava)

»V društvu Slojenčki nadaljujemo z zbiranjem sredstev in opremljanjem slovenskih porodnišnic, da bomo v vseh lahko varno in sodobno skrbeli za ženske in novorojenčke. Pri tem smo odvisni od dobrodelne pomoči slovenskih podjetij, med katerimi je že tretje leto McDonald’s Slovenije, s svojimi srčnimi zaposlenimi in zadovoljnimi gosti,« pojasni ginekologinja in porodničarka, izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., predsednica društva Slojenčki.

»Družina je vrednota, ki ima pomembno mesto v našem podjetju, zato je pomoč bodočim staršem logično nadaljevanje našega poslanstva. Pri izboru organizacije vedno prisluhnemo potrebam in vsak zbrani cent v naši skrinjici skrbno namenimo za nakup opreme. Do zdaj smo obdarili 7 porodnišnic in nadaljujemo z zbiranje sredstev tudi v letu 2020. Želimo si, da bi do drugega leta zbrali dovolj sredstev za vsaj še 5 porodnišnic in tako priskočili na pomoč vsem porodnišnicam v Sloveniji. Za to gre zahvala vsem našim gostom, ki v skrinjice pri blagajni podarijo svoj denar,« pojasnjuje Srđan Krumpak, direktor podjetja McDonald’s.

Splošna bolnišnica Celje je ena od šestih porodnišnic, ki bodo prejele EKG aparat, ki olajša nadzor delovanja srca pri ogroženih nosečnicah in porodnicah, pa tudi pri novorojenčkih. Aparat snema 12 kanalni EKG in na zaslonu nariše krivulje (odvode). Krivulje tudi interpretira, kar pomaga zdravniku pri postavljanju diagnoze.

»Tudi pri novorojenčkih namreč občasno prihaja do motenj srčnega ritma. Takrat z EKG posnetki ugotavljamo natančne diagnoze. Nekatere kot npr. supraventrikularna tahikardija, so zelo redke, vendar zahtevajo takojšnje ukrepanje. Nekatere druge so pogostejše, vendar manj nevarne,« uporabo EKG aparata še pojasni mag. Jakob Koren.

EKG aparat so s hvaležnostjo že prejeli porodnišnici v Postojni, Celju in Kranju, v prihodnjih dneh jih bodo še v Brežicah, Mariboru in na Ptuju. Zaradi epidemiološke situacije je predaja potekala »brezstično«, brez navzočnosti medijev in donatorjev. Darilo so pred stavbo navdušeno sprejeli zaposleni.

Marko Mugoša, dr. med., spec. gin. in por., vodja porodnega oddelka iz Bolnišnice za ženske bolezni in porodništvo Postojna je ob predaji povedal, da bo delo s pomočjo EKG aparata še boljše in lažje.

Z donacijami smo pohiteli, saj se v času epidemije lahko zgodi, da bo pacientov, ki bodo potrebovali hitre in natančne diagnoze še več. Kot pravi pregovor, »Kdor hitro da, dvakrat da!«, dodaja  izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, ki poudarja, da dobrodelnost osreči vse. Tiste, ki dajo in tiste, ki dobijo. Iskrena hvala vsem. Naj dober srčni ritem odmeva iz novih EKG aparatov in slovenskih porodnišnic!