Materinski dan še posebno srečen za dve slovenski porodnišnici

»Sreče ne moreš kupiti, sreča se rodi«, je svoje misli po rojstvu dvojčič povzela mamica, ki danes praznuje svoj prvi materinski dan. Dan, ko približno 700.000* mater v Sloveniji in njihovi družinski člani praznujejo lepoto trenutkov, ki jih lahko občutimo samo v bližini otrok. Letos je posebej praznično tudi v porodnišnicah v Postojni in na Ptuju.

»Občutkov, ki jih doživljam, se ne da opisati z eno besedo. Vidim, da je vredno živeti vsak trenutek, ki nam je dan in ne gledati na prihodnost. Kot rečejo: sreče ne moremo kupit, sreča se rodi. Materinstvo je največja sreča.«

mamica dvojčic iz porodnišnice na Ptuju

Zdravniki, medicinske sestre, tehniki in babice so tisti, ki se prvi srečajo z bodočimi straši. Na pregledih v nosečnosti in ob porodu spremljajo bodoča starša, ki v svoje življenje sprejemata novorojenčka. To so intenzivni in čustveni trenutki ne samo za njih, pač pa tudi za zdravstveno osebje.

»Babice smo zelo vesele in hvaležne, da smo lahko prisotne v času, ko ženska pridobi najlepši naziv na svetu, to je naziv mame. Vsem mamicam voščim čudovit materinski dan.«

babica Tija iz porodnišnice Postojna

Srečni tudi v Postojni in na Ptuju

Letošnji materinski dan je posebno srečen tudi za dve porodnišnici. Porodnišnici Postojna in Ptuj sta prejeli težko pričakovana kardiotokografa, CTG aparata, ki merita plodov srčni utrip med porodom in spremljata materino srčno frekvenco, SpO2 in krvni tlak.

Izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, predsednica društva Slojenčki je predajo aparatov pospremila z besedami:

»Ob materinskem dnevu se iskreno zahvaljujem vsem, ki podpirate Slojenčke in nam pomagate z zbranimi sredstvi opremljati vse slovenske porodnišnice. Danes bi se še posebej rada zahvalila NLB, njenim strankam in zaposlenim, ki so nam omogočili, da smo kupil dva nova CTG aparata.«

»Čestitam vsem mamam tega sveta, še posebej domačim, ki vsakodnevno s svojim pogumom, skrbnostjo in ljubeznijo, skrbijo za svoje otroke. Želim vam veliko zdravja in družinske sreče, da bi se imeli lepo s svojimi otroci in da bi jih imeli čimveč. Dojenčkov ni nikoli preveč.«
Izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, predsednica društva Slojenčki
Tweet

Zahvalam in čestitkam mamicam se je pridružila tudi predstojnica ginekološko-porodnega oddelka Splošne bolnišnice Ptuj:

»Biti mama je posebno poslanstvo. Ob materinskem dnevu čestitam vsem, ki jim je bilo podarjeno, da so postale mame.«

Damijana Bosilj, dr. med., spec. ginekologije in porodništva

Aleksander Merlo, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, direktor Bolnišnice za ženske bolezni in porodništvo Postojna je ob tem izpostavil, da so v porodnišnicah priča temu, skozi kakšne preizkušnje gredo bodoče mame in si za to resnično zaslužijo čestitke.

Brez donatorjev CTG aparata ne bi bilo

Donacija Nove ljubljanske banke v višini dobrih 25.000 eurov je ponovno dodala svoj delček v mozaik dobrodelnih akcij društva Slojenčki, ki od leta 2016 zbira sredstva za vse slovenske porodnišnice. Z zbranimi 638.210 evri so kupili grelna gnezdeca, posteljice za novorojenčke, EKG aparate, luči za fototerapijo in drugo nujno potrebno opremo, da vse slovenske porodnišnice lahko ohranjajo nivo kakovosti obravnave primerljiv z evropskimi porodnišnicami in ostajajo tudi glede opreme sodobne, varne in novorojenčkom prijazne porodnišnice.

Predajo CTG aparatov, ki je potekala v sredo in četrtek na Ptuji in v Postojni, je pospremila predstavnica donatorja, Tanja Ahlin, direktorica NLB Poslovne mreže:  

»Vsak dan imamo priložnost, da delujemo s toplino in dobroto. To verjamemo v NLB in to verjamejo naše stranke. S tem v mislih smo v posebnih zbiralnikih, nameščenih v naših poslovalnicah, približno dve leti zbirali sredstva, ki smo jim z donacijo piko na i dodali še v naši banki, ter celoten znesek na koncu z veseljem namenili društvu Slojenčki. Kako tudi ne, ko pa je poslanstvo društva tako čudovito in tako zelo pomembno. V NLB se trudimo, da tudi s takšnimi drobnimi koraki in skupaj z našimi strankami ustvarjamo boljše sledi.«
Tanja Ahlin, direktorica NLB Poslovne mreže
Tweet

Video ob materinskem dnevu 2023

Zanimivi podatki*

Navada praznovanja materinskega dne se je v Evropo razširila iz ZDA po drugi svetovni vojni, pri nas pa se je uveljavila po letu 1991. Datum praznovanja se od države do države razlikuje, v Sloveniji ga praznujemo 25. marca.
Leta 2021 je bilo v Sloveniji približno 700.000 mater. Rodilo se je 18.984 otrok, nekoliko več kot leto prej. Največ otrok se je rodilo materam, starim 30–34 let (36 %). Stopnja delovne aktivnosti med materami s tremi ali več otroki je bila 80,6-odstotna, najvišja v EU-27.
Povprečna starost matere ob rojstvu prvega otroka je bila 29,6 leta, ob rojstvu vseh otrok pa 31,1 leta.
Število primerov bolniške odsotnosti, namenjene negi družinskega člana, narašča: v 2021 jih je bilo za 65 % več kot leta 2000.

* Vir SURS

Objave v medijih:
https://med.over.net
https://notranjskoprimorske.si
https://www.dnevnik.si
https://www.slovenskenovice.si
https://ptujinfo.com
https://www.zurnal24.si
https://www.metropolitan.si
https://regionalobala.si
https://ljubljanainfo.com