Tudi v SB Murska Sobota prejeli fotolučko za zdravljenje zlatenice

V Splošni bolnišnici Murska Sobota smo danes ginekološko-porodnemu oddelku v uporabo slovesno predali najnovejšo napravo BL70, namenjeno zdravljenju zlatenice pri novorojenčkih z metodo fototerapije. Napravo za obsevanje z modro svetlobo je predstavnikom bolnišnice predala družba T-2, saj podpirajo naša prizadevanja za uspešno zdravljenje otrok, pri katerih se v prvih dneh življenja pojavi zlatenica. Murskosoboška bolnišnica je tako že trinajsta ustanova, ki je pridobila to najsodobnejšo napravo, družba T-2 pa bo v mesecu aprilu sklenila projekt, s katerim te naprave podarja vsem 14 slovenskim porodnišnicam.

Na naslovni fotografiji: Uradna predaja naprave BL 70 v SB Murska Sobota pred glavnim vhodom v stavbo K (od leve proti desni): Karolina Kovač, Anita Sobočan, asist. Luka Roškar (SB MS), Andreja Verovšek (Slojenčki), Nataša Kreft, Manuela Kuhar Makoter, Tjaša Korošec Horvat (SB MS), Gregor Štampohar (T-2);

V Sloveniji zdravljenje s fototerapijo letno potrebuje okoli 15 odstotkov vseh novorojenčkov oziroma 3000 otrok, pri katerih se kmalu po rojstvu pojavi srednje težka ali težka oblika zlatenice. Zaradi neravnovesja med nastajanjem bilirubina v krvi se koža tako pri donošenih kot prezgodaj rojenih novorojencih obarva rumeno. Blaga zlatenica običajno izzveni v prvih dveh tednih, medtem ko lahko pri zahtevnejših oblikah bilirubin povzroči tudi trajno okvaro možganov in invalidnost. Pojav zlatenice je lahko tudi znak za različna obolenja novorojencev, zato je za uspešnost zdravljenja in razvoj otroka njeno zgodnje odkrivanje še posebej pomembno.

V SB Murska Sobota so na priložnostni slovesnosti, ki je potekala na zunanjem prostoru pred vhodom v murskosoboško porodnišnico, uvodoma pozdravili vse prisotne in se v nadaljevanju za donacijo toplo zahvalili predstavnikom društva Slojenčki in družbe T-2. Uradni predaji so prisostvovali strokovna direktorica Manuela Kuhar Makoter, dr. med., spec. kirurgije, pomočnica direktorja za zdravstveno nego Nataša Kreft, mag. zdr. – soc. manag., asist. Luka Roškar, dr. med., specialist ginekologije in porodništva, Karolina Kovač, diplomirana babica, vodja babiške nege in Anita Sobočan, diplomirana babica v otroški sobi Ginekološko-porodniškega oddelka, društvo Slojenčki je zastopala koordinatorka projekta Andreja Verovšek, družbo T-2 pa Gregor Štampohar, član poslovodstva za področje prodaje in marketinga.

Strokovna direktorica Manuela Kuhar Makoter je izpostavila pomen te pridobitve za njihovo ustanovo in paciente: ”V naši porodnišnici se je v letu 2021 rodilo 769 otrok, med njimi pa je  med 10 do 15 % takih, ki v prvih dneh po rojstvu potrebujejo tovrstno zdravstveno oskrbo. Za donacijo, s katero bomo omogočili varno in učinkovito zdravljenje otrok z zlatenico, se društvu Slojenčki in družbi T-2 iskreno zahvaljujemo. S to najsodobnejšo napravo za fototerapijo bomo našim najmlajšim pacientom nudili še kakovostnejšo oskrbo v naši porodnišnici.”

V nadaljevanju je prisotne nagovorila Andreja Verovšek, koordinatorka akcije iz društva Slojenčki: ”Donacija družbe T-2, s katero je v lanskem letu naše društvo Slojenčki združilo moči, poteka v okviru  dobrodelnega projekta T-2 ljubi življenje, naš skupni cilj pa je vse slovenske porodnišnice opremiti z najmodernejšimi napravami BL70 ter prispevati k izboljšanju pogojev za zdravljenje zlatenice pri novorojenčkih. To je tudi največja enkratna donacija, pri kateri sodeluje naše društvo. Danes smo to napravo, ki je prijazna za uporabo ter omogoča varno terapijo s prilagajanjem doze in časa obsevanja novorojencev, v kompletu s senzorjem, kamero, zaščitnim pregrinjalom in stojalom, uspešno predali še osrednji murskosoboški porodnišnici, in nadejamo se, da bomo s to vrhunsko opremo tudi mi doprinesli svoj delež k bolj varnemu in učinkovitemu zdravljenju novorojencev.” 

Družba T-2 je v okviru projekta T-2 ♥ življenje eden največjih podpornikov dobrodelne akcije, ki že od lanskega maja poteka v sodelovanju z društvom Slojenčki. ”T-2 ljubi življenje je projekt, ki ga izvajamo že od leta 2018 v sodelovanju in s podporo naših poslovnih partnerjev, uporabnikov in zaposlenih v T-2. Najprej smo predali reševalne motorje vsem trem slovenskim ustanovam, ki pri nas izvajajo tovrstno nujno medicinsko pomoč, torej Ljubljani, Mariboru in Kopru, lani pa smo se povsem posvetili novorojencem, ki so najranljivejši prav v prvih dneh svojega življenja. Izjemno hitro smo našli skupen jezik z društvom Slojenčki, ki si prav tako kot mi prizadeva za boljšo opremljenost ustanov, zlasti porodnišnic. Zavedamo se, da so novorojenčki vedno deležni vrhunske oskrbe s strani zdravstvenega osebja, zdaj pa jim bo pri tem v pomoč tudi tehnološko trenutno najbolj napredna naprava na evropskih tleh,” je ob priložnosti predaje naprave BL70 poudaril Gregor Štampohar, član poslovodstva družbe T-2. ”Vsem, ki sodelujejo v projektu in so se skupaj z nami hitro odzvali klicu k dobrodelnosti, se iskreno zahvaljujem, prav tako tudi sodelavcem in T-2 naročnikom, ki nam to omogočajo. Ker je ljubezen do življenja vpeta tudi v ime našega dobrodelnega projekta, naj jo simbolno odraža tudi ta nova naprava, ki jo danes predajamo osrednji murskosoboški bolnišnici.”

Nova pridobitev bo  razveselila tudi mamice, saj jim bo naprava omogočala prilagajanje časa terapije, ki ga lahko prekinejo za nego in hranjenje otroka, ter nadzor novorojenčka preko kamere med samo terapijo obsevanja.