V porodnišnici Postojna ob zaključku celovite prenove prostorov za mamice in novorojenčke slovesno obeležili materinski dan

V Bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo Postojna smo še posebej slovesno proslavili materinski dan, saj smo mamicam in novorojenčkom v uporabo predali popolnoma prenovljene prostore v prvem nadstropju porodnišnice. Prenovo so podprli življenjska zavarovalnica Vita, Upravni odbor Sekcije slikopleskarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in družba JUB. Dogodek so s pevskim nastopom popestrili tudi otroci iz Vrtca Postojna.  

Direktor Aleksander Merlo, dr. med., specialist ginekologije in porodništva (na naslovni sliki s prof. dr. Natašo Tul Mandić), je uvodoma izpostavil pomen njihove ustanove v regiji in širše:

”V našo porodnišnico prihajajo porodnice iz vse Slovenije, največ pa iz primorsko-notranjske ter osrednje slovenske regije. Na ginekološkem in porodnem oddelku letno pri nas obravnavamo okoli 5000 pacientk in porodnic, in pohvalimo se lahko, da število rojstev pri nas iz leta v leto narašča. Lani smo v porodnem bloku, ki ga upravičeno imenujemo srce naše porodnišnice, na svet pomagali 1700 novorojenčkom, kar pomeni, da so naše kapacitete ves čas kar izdatno izkoriščene, prenova prostorov pa zato precej zahtevna. Prenova oddelka za mamice in novorojenčke je za nas tako izjemnega pomena, in veseli smo, da zaključek del sovpada prav z letošnjim materinskim dnevom, praznikom vseh mam, ki ga letos s hvaležnostjo obeležujemo skupaj z našimi podporniki.”

Aleksander Merlo, direktor

Slovesnosti so se udeležili tudi predstavniki postojnske občine, podžupan Andrej Berginc in direktorica občinske uprave Marina Rebec, ter župan Občine Pivka Robert Smrdelj, ki je praznovanje materinskega dne pospremil z besedami:

”Spoštljivo zahvalo vsem mamam, ki za svoje otroke storijo vse, kar je v življenju pomembno, jim iz srca izražamo ob tem prazniku, a se ob tem dobro zavedamo, da je njihova vloga v družini in širše v družbi neprecenljiva.” 

Izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka ter predsednica društva Slojenčki na slovesnosti ni skrivala navdušenja:

Od srede decembra pa do letošnje pomladi smo kljub visoki zasedenosti kapacitet uspeli popolnoma prenoviti vseh 12 sob ter hodnike in druge spremljajoče prostore v prvem nadstropju naše porodnišnice. Barve JUPOL je zanje prispevala družba JUB, vsa pleskarska in tapetniška dela je postopoma izvajala ekipa mojstrov iz Sekcije slikopleskarjev pri OZS, za novo pohištvo in tapete s cvetličnimi motivi pa je poskrbela življenjska zavarovalnica Vita. V imenu naše porodnišnice in društva Slojenčki se vsem za njihovo veliko podporo, prizadevnost in odlično sodelovanje iskreno in toplo zahvaljujemo.”

Izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka ter predsednica društva Slojenčki

Barvito prenovo in novo pohištveno opremo na oddelku, kjer po porodu bivajo mamice z novorojenčki, toplo pozdravlja tudi vodja neonatalnega oddelka, mag. Petra Bratina, dr. med., specialistka pediatrije:

”Dvanajst toplih barvnih odtenkov, ki jih s tapetami v sobah čudovito dopolnjujejo cvetlični motivi, bo našim uporabnicam polepšalo čas bivanja v naši porodnišnici, prav tako tudi nam, zaposlenim, ki ves čas skrbimo za njihovo dobro počutje in kakovostno zdravstveno oskrbo.”

Mirella Miškič, direktorica Sektorja za trženje in prodajo življenjske zavarovalnice Vita je na slovesnosti povedala, da s porodnišnico Postojna, ki je znana po svoji strokovnosti in prijaznosti, sodelujejo že vrsto let:

mag. Tine Pust in Mirella Miksič, Življenjska-zavarovalnica-Vita

”Tudi tokrat smo z velikim razumevanjem prisluhnili njihovim potrebam ter podprli prenovo sob za mamice z otroki, da bi se v njih po porodu čim bolj prijetno počutile.” Opozorila je, da so prizadevanja za obnovo slovenskih porodnišnic, ki se srečujejo s pomanjkanjem sredstev za obnovo in nakup opreme, nujna, zato so na zavarovalnici na svojo družbeno odgovorno vlogo pri prenovi te porodnišnice še posebej ponosni.

Dušan Presetnik, podpredsednik UO Sekcije slikopleskarjev pri OZS je sodelovanje z društvom Slojenčki, osebjem postojnske porodnišnice ter sodelujočimi podjetji orisal kot primer odlične prakse:

”V naši sekciji slikopleskarjev je humanitarna nota vedno v ospredju, zato smo se tudi tokrat odzvali klicu k podpori, dela pa smo morali zaradi zasedenosti prostorov časovno in organizacijsko prilagoditi. Lepe in barvite prostore s spoštovanjem na materinski dan v OZS predajamo tako mamicam z dojenčki kot tudi osebju porodnišnice, ki skrbi za njihovo kakovostno obravnavo.”

Dušan Presetnik, podpredsednik UO Sekcije slikopleskarjev pri OZS

Video izjava obeh govorcev: https://youtu.be/fLDv93mX7kk

JUB je kot najstarejši proizvajalec zidnih barv pri nas že tradicionalno prepoznan po svoji humanitarni vlogi, ki jo s podporo barviti prenovi javnih ustanov izkazuje že desetletja. Tudi tokrat je za celotno prvo nadstropje zagotovil barve JUPOL v nežnih pastelnih barvnih odtenkih, ki jih je izbralo osebje v porodnišnici. Izvršni direktor družbe JUB Željko Kovačevič je praznovanje materinskega dne pospremil z besedami:

“Barve, ki nas v prostorih obdajajo, imajo velik vpliv na naše dobro počutje. Tudi naše življenje z vsakim rojstvom otroka postaja bolj barvito. Naj JUB-ove barve z optimizmom navdajajo in razveseljujejo vse mamice tudi v postojnski porodnišnici.”

Željko Kovačević, izvršni direktor družbe JUB

Vabljeni k ogledu videa

Vsi otroci so na svet rojeni, za srečo in dober prid, vsak je podoben tebi in meni, in vsak je sonce in vsak je svit.

Tone Pavček, iz pesmi Vsi naši otroci

Galerija utrinkov iz slavnostne prireditve

Objave v medijih: