Projekt T-2 ♥ življenje obiskali tudi Porodnišnico Ljubljana

Na naslovni fotografiji: Uradna predaja naprave BL 70 je potekala ob 10. uri v avli ljubljanske porodnišnice na Šlajmerjevi ulici (od leve proti desni): Gregor Štampohar (T-2), Andreja Verovšek (Slojenčki), dr. Lilijana Kornhauser Cerar, Mirjam Marn in mag. Vlasta Lubej Kurtovič (UKC Ljubljana).

Najsodobnejšo napravo, ki je prijazna za uporabo ter omogoča varno terapijo s prilagajanjem doze in časa obsevanja novorojencev, so v kompletu s senzorjem, kamero, zaščitnim pregrinjalom in stojalom v imenu Kliničnega oddelka za peritanologijo v UKC Ljubljana prevzeli dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med., vodja Službe za neonatologijo na Ginekološki kliniki v Ljubljani, in vodilni medicinski sestri Enote za intenzivno zdravljenje in nego novorojenčkov Mirjam Marn, dipl. babica ter mag. Vlasta Lubej Kurtović, dipl. m. s.

Med 19.000 otroki, ki se jih na leto rodi pri nas, je 2.000 takih, pri katerih se zlatenica pojavi v prvih dneh življenja, v porodnišnicah pa jih uspešno zdravijo z metodo obsevanja z modro svetlobo ali fototerapijo. Tudi v ljubljanski porodnišnici, ki je največja v Sloveniji in kjer se rodi približno tretjina vseh slovenskih otrok, se pri 10 % vseh novorojencev srečujejo s pojavom zlatenice, ki lahko nakazuje tudi na različna obolenja novorojenčkov in zahteva takojšnjo zdravstveno obravnavo. Zlatenica pa je v prvem tednu po rojstvu težava večine prezgodaj rojenih otrok. Nova pridobitev bo razveselila tudi mamice, saj jim bo naprava omogočala prilagajanje časa terapije, ki ga lahko prekinejo za nego in hranjenje otroka, ter nadzor novorojenčka preko kamere med samo terapijo obsevanja.

V UKC Ljubljana se je za donacijo Ginekološki kliniki, v okviru katere deluje ljubljanska porodnišnica, družbi T-2 in Slojenčkom zahvalila dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.:

”Narava je pri novorojenčkih predvidela blago zlatenico zato, da bi jih po rojstvu zaščitila pred preobiljem kisika, zato je treba rumeni pigment bilirubin razumeti tudi kot zaščito, je eden najmočnejših antioksidantov. Pri nekaterih novorojencih pa je zlatenica bolj intenzivna in obstaja nevarnost, da bi se bilirubin odlagal v možganih ter otroku povzročil dolgoročno škodo. Takih otrok je med donošenimi novorojenci manj kot desetina, med nedonošenčki pa večina. Obsevamo jih z modro svetlobo, ki je del sončevega spektra svetlobe in deluje preko kože tako, da v vodi netopni pigment v krvi kožnih kapilar spremeni v topnega, ki ga lahko novorojenček izloči s sečem. Dobra stran te lučke je, da je metoda zdravljenja povsem neagresivna, donošeni otroci pa so med fototerapijo lahko ves čas ob svojih mamah. Ker je rokovanje s to napravo enostavno, si jo bodo morda v prihodnosti lahko starši izposodili tudi za domačo oskrbo, odlikuje jo tudi dolga življenjska doba. Zato bomo napravo dolga leta s pridom uporabljali tudi v Porodnišnici Ljubljana in se družbi T-2 in Slojenčkom hvaležno zahvaljujemo za to donacijo.”

Koordinatorka akcije Andreja Verovšek iz društva Slojenčki je v svojem nagovoru opisala odlično sodelovanje z družbo T-2 in izpostavila cilje, ki so jim v zadnjem letu sledili v okviru dobrodelnega projektaT-2 ♥ življenje:

”Družba T-2 in njihovi partnerji so nam pomagali opremitivseh 14 slovenskih porodnišnic z najmodernejšimi napravami BL70, da bi na ta način prispevali k izboljšanju pogojev pri zdravljenju novorojencev ter jim ne glede na lokacijo ali velikost ustanove, kjer so se rodili, omogočili enake pogoje zdravstvene obravnave. Projekt v vrednosti 50.000 evrov za vseh 14 slovenskih porodnišnic je doslej največja donacija, pri kateri je sodelovalo naše društvo, in zato se jim v imenu vseh staršev in zdravstvenega osebja, ki skrbi za kakovostno obravnavo naših novorojenčkov v vseh slovenskih regijah, za to lepo gesto iskreno in toplo zahvaljujemo.”     

Družba T-2 je v okviru projekta T-2 ♥ življenje eden največjih podpornikov te dobrodelne akcije, ki že od lani poteka v sodelovanju z društvom Slojenčki. Gregor Štampohar, član poslovodstva družbe T-2, je na slovesnosti poudaril:

”Naš projekt T- 2 ljubi življenje smo posvetili tistim, ki vsakodnevno skrbijo za ohranjanje naših življenj. V letih 2018 do 2020 smo trem slovenskim zdravstvenim ustanovam, ki pri nas izvajajo nujno medicinsko pomoč z reševalnimi motorji, predali tri zmogljiva motorna kolesa, v letu 2021 pa smo združili moči z društvom Slojenčki in se posvetili še našim najmlajšim, ki že takoj po rojstvu potrebujejo nujno zdravstveno oskrbo. Naša prizadevanja smo usmerili v boljšo opremljenost porodnišnic, saj zdravstvenemu osebju pogosto primanjkuje opreme, ki bi jim pri kakovostni oskrbi pacientov lahko olajšala delo. Dobrodelnega projekta brez naših poslovnih partnerjev, sodelavcev in naših uporabnikov, ki nam to omogočajo, ne bi mogli izpeljati v takem obsegu, zato se jim ob tej priložnosti za veliko podporo iskreno zahvaljujem. Ljubezen do življenja, ki je vpeta v ime našega dobrodelnega projekta, bo tudi v prihodnje simbolno vpeta v naše humanitarne aktivnosti v okolju, v katerem poslujemo, saj tudi na ta način kot operater izkazujemo svojo družbeno odgovornost.”

Takoj po končani predaji so lučko za fototerapijo že odpeljali na oddelek za nedonošenčke, kjer je med vsemi novorojenčki največ takšnih, ki potrebujejo tovrstno terapijo.