Brežiški in trboveljski porodnišnici zagotovili novo napravo za zdravljenje novorojenčkov z zlatenico

Splošni bolnišnici Trbovlje in Brežice sta prejeli v uporabo najnovejši napravi za fototerapijo novorojenčkov za namene zdravljenja zlatenice, ki ju je doniralo podjetje T-2 v okviru projekta T-2 ♥ življenje v sodelovanju z društvom Slojenčki.

V Splošni bolnišnici Brežice in Splošni bolnišnici Trbovlje je danes, v okviru dobrodelnega projekta T-2 ♥ življenje, družba T-2 porodnima oddelkoma slovesno predala najnovejši napravi za fototerapijo novorojenčkov, ki jih ogroža zlatenica.
Z najsodobnejšo napravo BL70, ki je letos prišla na evropski trg, bo zdravstveno osebje v obeh porodnišnicah poskrbelo za uspešno zdravljenje novorojencev, pri katerih se zlatenica običajno pojavi v prvih dneh življenja.

Gre za nadaljevanje uresničevanja poslanstva društva Slojenčki, da slovenske porodnišnice ostanejo sodobne zdravstvene ustanove, ki so po ponudbi in strokovnem znanju na področju medicine, zdravstvene in babiške nege ter oskrbe, enakovredne podobnim ustanovam v razvitem svetu. Tega cilja ni možno uresničiti brez konstantnega vlaganja v najmodernejšo medicinsko opremo. Družba T-2, kot eden največjih podpornikov društva, bo do konca letošnjega leta s temi napravami oskrbela vseh 14 slovenskih porodnišnic.

Naprava za fototerapijo BL70 je najsodobnejša naprava za zdravljenje zlatenice

Zlatenica se v neonatalnem obdobju pogosto pojavi pri donošenih in še zlasti pri prezgodaj rojenih novorojencih ter praviloma izzveni v prvih dveh tednih. Najpogostejša oblika zdravljenja je fototerapija oziroma obsevanje novorojenčka z modro svetlobo. V Sloveniji po besedah predsednice društva Slojenčki Nataše Tul Mandić tovrstno zdravljenje potrebuje okoli 3000 otrok, pri katerih se v prvih dneh življenja pojavi srednje težka ali težka oblika zlatenice in pri katerih bi brez zdravljenja lahko bilirubin povzročil trajno okvaro možganov in invalidnost.

Fotolučka omogoča varno terapijo s prilagajanjem doze in časa obsevanja, hkrati pa je prijazna do naših najmlajših pacientov in njihovih mamic, saj jim omogoča, da svojega otroka med obsevanjem opazujejo preko kamere, za čas hranjenja ali nege pa terapijo vmes tudi prekinejo.

Strokovno osebje je hvaležno za vsako težko dobljeno donacijo

Direktorica Splošne bolnišnice Trbovlje dr. Romana Martinčič se je za donacijo, ki bo omogočila varno, uporabnikom prijazno in najsodobnejšo zdravljenje srednje težkih ali težkih oblik zlatenice, iz srca zahvalila družbi T-2 in društvu Slojenčki. »Današnja predaja vrhunskega aparata za potrebe fototerapije novorojencev je dokaz, da smo kljub izzivom, ki jih pred nas postavlja sedanji čas trdno povezana družba, s čutom za najbolj ranljive med nami. Hvala družbi T-2 za donacijo in društvu Slojenčki, da s svojimi dobrodelnimi aktivnostmi omogočata kakovostno zdravstveno obravnavo naših najmlajših na območju celotne države, saj so ravno otroci naša skupna prihodnost.«

Hvaležni smo in veseli, da bomo tudi v naši porodnišnici s pomočjo akcije Slojenčki dobili novo, bolj izpopolnjeno napravo za zdravljenje zlatenice, ki jo pri nas letno potrebuje okoli 10 do 15 % novorojencev. Pravočasno in učinkovito zdravljenje zlatenice je namreč izjemno pomembno za kasnejši razvoj otroka, z najsodobnejšo napravo BL 70 pa bo odslej še bolj učinkovito in bolj varno za naše novorojenčke. Ker občasno zdravljenje s fototerapijo pogosto potrebuje več otrok hkrati, je za nas pomembno, da smo dobro opremljeni in lahko vsem omogočimo učinkovito zdravljenje,” je na
slovesni predaji v Splošni bolnišnici Brežice poudarila predstojnica otroškega oddelka Sanja Radić Lugarić, dr. med, specialistka pediatrije.

Koordinatorka projekta za društvo Slojenčki Andreja Verovšek je predstavila cilje in delovanje dobrodelne akcije Slojenčki in se ob tem zahvalila vsem, ki društvo pri uresničevanju njihovega poslanstva podpirajo. ”Donacija družbe T-2 v okviru dobrodelnega projekta T-2 ♥ življenje je v zadnjih petih letih največja enkratna donacija, pri kateri sodeluje naše društvo. V slovenskih porodnišnicah namreč pogosto primanjkuje najsodobnejše opreme, ki bi izboljšala pogoje za zdravljenje novorojenčkov. S podporo podjetja T-2 in njihovih partnerjev bo letos najnovejše naprave BL70 tako prejelo vseh 14 slovenskih porodnišnic, kar bo vsem staršem, ne glede na lokacijo porodnišnice, zagotavljalo enake pogoje za zdravljenje novorojenčkov.

Član poslovodstva družbe T-2 za področje prodaje in marketinga Gregor Štampohar je poudaril zavezanost njihove družbe pri podpori društva Slojenčki in njihovega družbeno odgovornega projekta T-2 ♥življenje. »Dobrodelni projekt T-2 ♥ življenje v T-2 izvajamo že četrto leto zapored, letos pa smo v prizadevanjih pomagati najbolj ranljivim članom naše družbe združili moči z društvom Slojenčki. Naše skupne aktivnosti so usmerjene v izboljšanje opremljenosti vseh slovenskih porodnišnic z najsodobnejšimi aparaturami, saj prav novorojenci že v prvih dneh svojega življenja potrebujejo res vrhunsko zdravstveno oskrbo. Ko gre za reševanje življenj naših najmlajših, so se klicu k dobrodelnosti hitro in brez pomisleka odzvala tudi naša partnerska podjetja, projekt pa z velikim srcem podpirajo tudi zaposleni v T2 in naši uporabniki, na kar smo zelo ponosni.

Fotografije predaje v Splošni bolnišnici Trbovlje in Brežice