Na 10. Triglav teku za dober namen pretekli več kot 9.000 km

Jubilejni Triglav tek na Brdo pri Kranju privabil več kot 1.500 tekačev in obiskovalcev. Poleg spodbude posameznikov h gibanju je prireditev že tradicionalno posvečena tudi najranljivejšim članom naše družbe. Zavarovalnica Triglav je namreč tudi letos predala donacijo v višini 15.000 evrov izročila društvu Slojenčki, ki bo sredstva namenilo nakupu oksimetrov in grelnih gnezd za potrebe slovenskih porodnišnic.

Več kot 1.500 tekačev in obiskovalcev jubilejnega 10. Triglav teka je v soboto, 10. 9. 2022, prispevalo k nepozabnemu športno-rekreacijskemu in družabnemu dogodku. Tekači vseh generacij so se ob podpori vrhunskih športnikov preizkusili v šestih tekaških izzivih po stezah protokolarnega parka Brdo pri Kranju. Tudi letos so tekli za dober namen – boljšo oskrbo novorojenčkov.

Za tekače navijalo 17 vrhunskih športnikov

Triglav tek k zdravemu in aktivnemu življenjskemu slogu spodbuja vse generacije, zato prireditev že vsa leta podpirajo tudi številni slovenski vrhunski športniki. »Triglav tek je priložnost za dober trening, proga je nezahtevna in prijetna. Obenem kot športnik z udeležbo izkažem hvaležnost Zavarovalnici Triglav, ki podpira parašport v Sloveniji. Na dogodku je tudi priložnost, da se fotografiram s katerim od cenjenih športnikov; lani sem v cilj pritekel skupaj s smučarskim skakalcem Petrom Prevcem. Ker sem vedel, da nas tudi letos čaka prijeten dogodek, sem se Triglav teka ponovno udeležil,« je na dogodku povedal naš slepi tekač Robi Kogovšek, tudi ambasador Triglav teka.

Poleg njega so za tekače ob trasah in v ciljnih ravninah navijali še drugi vrhunski športniki, med njimi smučarski skakalci Cene Prevc, Nika Križnar in Urša Bogataj, biatlonci Anamarija Lampič, Jakov Fak, Klemen Bauer, deskarja na snegu Žan Košir in Rok Marguč ter smučarski tekači Vesna Fabjan, Eva Urevc, Neža Žerjav in Miha Ličef.

Usmerjeni v trajnost in dobrodelnost

Triglav tek je več kot zgolj tekmovanje in merjenje časa v ciljni ravnini. »Je dogodek, ki združuje ljubezen do športa in narave, povezuje vse generacije, spodbuja vztrajnost, dobrodelnost ter zdrav in aktiven življenjski slog. To smo pokazali tudi letos, ko smo s številnimi tekači in drugimi obiskovalci ustvarili nepozaben dogodek v osrčju narave. V želji, da negujemo naravo in varujemo našo prihodnost, smo tokrat posebno pozornost namenili trajnosti. Triglav tek namreč prispeva tudi k uresničevanju nekaterih ciljev v sklopu projekta Zavarujmo prihodnost in predstavlja del trajnostno naravnanega delovanja Zavarovalnice Triglav,« je na dogodku povedal Tadej Čoroli, član uprave Zavarovalnice Triglav.

Tako so si organizatorji Triglav teka tudi letos prizadevali, da naravo v protokolarnem parku Brdo zapustijo brez enega odpadka. Tekačem so na dogodku postregli z lokalno pridelano hrano, boni zanjo pa so bili iz papirja, ki vsebuje semena, tako da bodo lahko papir tudi posadili. Promocijsko gradivo so udeležencem letos v večji meri posredovali v digitalni obliki. Trajnost je zaznamoval še razpis ‘Pazi to! Huda izkušnja’, prek katerega sta dva študenta sodelovala kot koordinatorja za trajnostni razvoj na omenjenem športno-družabnem dogodku.

Poleg spodbude posameznikov h gibanju je prireditev že tradicionalno posvečena tudi najranljivejšim članom naše družbe. Zavarovalnica Triglav je namreč tudi letos predala donacijo bolnišničnim ustanovam. Direktorica službe za trženjsko komuniciranje v Zavarovalnici Triglav Tjaša Kolenc Filipčič je bon v višini 15.000 evrov izročila društvu Slojenčki, ki bo sredstva namenilo nakupu oksimetrov in grelnih gnezd za potrebe slovenskih porodnišnic.

Galerija slik

Prejem donacije po porodnišnicah

Po pregledu potreb slovenskih porodnišnic v letošnjem letu, smo naredili ožji izbor in izbrali 5 porodnišnic, ki so prejele grelna gnezdeca in / ali pulzne oksimetre.

Grelna gnezdeca (Kanmed BabyWarmer) so vodno grelno gnezdo, ki se namesti v posteljico in je namenjeno nedonošenčkom in novorojenčkom za optimalno rast v varnem in prijaznem okolju. Še posebej grelno gnezdece potrebujejo novorojenčki, ki so rojeni prezgodaj, saj jim omogoča temperaturno ravnovesje. Ker so prenosni in lahki za uporabo, se lahko namestijo ob mamičini postelji, kar je za novorojenčkov razvoj in rast izjemno pomembno. Grelna gnezdeca so prejele porodnišnice: Celje, Izola, Jesenice in Kranj. Pulzni oksimeter (Nonin Model 7500) je naprava za merjenje nivoja kisika in pulza. Je prenosni monitor, ki izmeri vitalne znake zdravja novorojenčkov v porodnišnici. Ker ima dolgo trajajočo baterijo, je njegova uporaba lažja in bolj široka. Pulzni oksimeter so prejele porodnišnice: Celje, Izola, Jesenice in Postojna.