Ob 15-letnici Lidl Slovenija podarja 15 grelnih gnezdec za prezgodaj rojene otroke

V Lidlu Slovenija tradicionalno vsako leto podarjajo donacijo Deluxe. Namenjena je otrokom, ki potrebujejo podporo pri zdravljenju ali razvoju. Tokrat bodo del sredstev od prodaje prazničnih izdelkov namenili nakupu 15 grelnih gnezdec za novorojenčke za vse slovenske porodnišnice.

V podjetju Lidl Slovenija obeležujejo 15. let od odprtja prvih trgovin na slovenskem trgu. Tokrat bodo z donacijo zaobjeli vso Slovenijo. Vsaka izmed 14 slovenskih porodnišnic bo dobila po eno grelno gnezdece, porodnišnica v Ljubljani, ki je največja v Sloveniji, pa bo prejela dve.

V Sloveniji se vsako leto[1] prezgodaj rodi približno 1.400 otrok, kar je več kot 7 odstotkov vseh novorojencev. Nedonošeni novorojenčki so še posebej ranljivi, zato pogosto potrebujejo podporo aparatov in posebno nego visoko specializiranega medicinskega osebja. Ena od naprav za podporo pri razvoju prezgodaj rojenih otrok so grelna gnezdeca. Dojenčkom, ki še ne zmorejo sami uravnavati telesne temperature, omogočajo varno zaščito pred podhladitvami.

Grelna gnezdeca bodo slovenskim porodnišnicam predali predvidoma v začetku prihodnjega leta skupaj s posteljicami za novorojenčke, ki jih bo podarilo društvo Slojenčki. Tako bo donacija popolna. Z grelnim gnezdecem je prilagajanje novorojenčkov na zunanje življenje varnejše, obenem pa omogoča tudi bolj pravilno nameščanje in ustvarjanje prijetnega okolja za novorojenčke.

»V naši porodnišnici smo zelo veseli novega toplega gnezdeca, saj bomo lahko mamicam omogočili, da bodo lahko s svojimi prezgodaj rojenimi novorojenčki skupaj v sobi. Do zdaj je bil nedonošenček v inkubatorju, če je potreboval samo toplo posteljico, in je bil ločen od mamice. Starši se tako lažje vključijo v izvajanje nege pri svojem otroku, prej pa se začne vzpostavljati tudi povezava med otrokom in staršem. Veseli smo, ker s takšnimi projekti ustvarjamo prijetno okolje za mala bitja, ki pogumno vstopajo v naš svet,« so povedali v jeseniški porodnišnici, ki bo ena izmed prejemnic donacije.

»Ob odločitvi za letošnjo donacijo Deluxe smo prisluhnili potrebam slovenskih porodnišnic – nekatere med njimi so se namreč že lani obrnile na nas s prošnjo po grelnih gnezdecih. Veseli smo, da jim skupaj z našimi kupci, ki prisegajo na izvrstne izdelke Lidlove praznične blagovne znamke Deluxe, to lahko omogočimo. Donacija Deluxe je že tradicija, saj jo letos izvajamo že desetič,« je ob napovedi donacije povedala Tina Cipot, vodja službe za korporativno komuniciranje Lidla Slovenije.

Donacija Deluxe že 10 let ustvarja boljše razmere za bolne otroke

Lidl Slovenija donacijo Deluxe v okviru trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet letos podarja že deseto leto zapored. V tem času so jo namenili Pediatrični kliniki Ljubljana za nakup pripomočkov za pomoč pri zdravljenju otrok in za vzpostavitev sobe zaupanja na hematološko-onkološkem oddelku, ki se uporablja za pogovore staršev z zdravnikom. V minulih letih je bila donacija Deluxe večkrat zapored podarjena tudi URI – Soča, s katero so pripomogli h kakovostnejšim programom rehabilitacije otrok in mladostnikov z gibalnimi oviranostmi ali poškodbami. Lanska donacija Deluxe pa je šla za nakup pripomočkov za razvoj otrok in mladostnikov v zavodih za gluhe in naglušne v Ljubljani, Mariboru in Portorožu.

[1] http://www.nedonosencek.net/o-nedonosenckih/o-nedonosenckih

Utrinki iz predaj

Objavljeno tudi na: https://www.sta.si. https://megafon.si, https://www.telex.si, https://podjetje.lidl.si,