Poročilo za leto 2023

»Sreče ne moreš kupiti, sreča se rodi«

(mamica novorojenčka iz Ptuja)

Kdo smo in kako smo delovali v 2023?

Slojenčki so društvo, ki zbira sredstva za opremo slovenskih porodnišnic, saj si želi izboljšati pogoje za rojstva zdravih otrok. Glavni namen delovanja društva je zagotavljanje možnosti za optimalno obravnavo zdravja ljudi v rodni dobi ter širjenje znanja s področja zdravstva in socialne varnosti. Dojenčkom poskuša zagotoviti varnejši in prijetnejši prihod na svet.

V sodelovanju z donatorji in podporniki vsem 14 slovenskim porodnišnicam na območju Republike Slovenije že 6 let pomaga zagotavljati ustrezno opremljenost, oskrbo in storitve, kot jo imajo modernejše zdravstvene ustanove v razvitem svetu.

Društvo je leta 2018 pridobilo status organizacije v javnem interesu na področju zdravstvenega varstva.

Do zdaj smo s pomočjo in sodelovanjem podpornikov, zaposlenih, vodstvenih delavcev in lastnikov različnih podjetij v Sloveniji in tujini uspeli zbrati 642.095 eur. Od tega smo v letu 2023 zbrali 55.435 eur. Vsa zbrana sredstva so bila v celoti namenjena za opremo v slovenskih porodnišnicah.

Kdo so naše ciljne skupine?

Primarna ciljna skupina so bodoči starši, novorojenčki in mladi starši, oziroma vsi, ki se srečujejo na področju starševstva in se jim odpirajo mnoga vprašanja. Ozaveščamo jih tudi preko aktivnosti na spletni strani, na družbenih omrežij, v medijih in tiskanih gradivih.

Ciljna skupina na nivoju stroke in prejemnikov so porodnišnice in njihovi zaposleni. V Sloveniji je 14 porodnišnic in velika večina se sooča s pomanjkanjem sodobne opreme.

Tretja ciljna skupina so potencialni donatorji, to so fizične osebe, ki so pripravljeni podpreti delovanje porodnišnic, samostojni podjetniki (obrtniki, s.p., ki prispevajo tudi s svojim delom in znanjem), podjetja in korporacije.

Kako je potekalo leto 2023

Leto se je začelo z izvajanjem dobrodelne akcije v sodelovanju z Lidl Slovenija, ki tradicionalno vsako leto podarjajo donacijo Deluxe. Donacija je vedno namenjena otrokom, ki potrebujejo podporo pri zdravljenju ali razvoju. Letos so del sredstev od prodaje prazničnih izdelkov namenili nakupu 15 grelnih gnezdec za novorojenčke za vse slovenske porodnišnice. Vseslovenski donaciji se je pridružilo tudi društvo Slojenčki, ki je iz društvenih sredstev zagotovilo še posteljice za novorojenčke, v katera se umestijo grelna gnezdeca. Donacija je tako bila popolna.

Predaje so potekale v vsaki od porodnišnic. Predaje so bile slovesne, saj so jih spremljali tudi predstavniki vokalne skupina Muzikalci, ki so novopečenim mamicam zapeli podoknice. Ker so predaje potekale v času korona epidemije, so podoknico dobesedno zapeli na prostem iz dvorišča. Datumi predaj: Murska Sobota in Maribor, 23. 1. 2023; Izola in Nova Gorica, 30. 1. 2023; Kranj in Jesenice, 30. 1. 2023; Slovenj Gradec in Ptuj, 9. 2. 2023; Novo mesto in Brežice, 10. 2. 2023; Trbovlje in Celje, 14. 2. 2023 in Ljubljana, 20. 2. 2023; Podrobneje in utrinki iz predaj.

Za materinski dan, 24. 3. 2023 smo poskrbeli, da je bil še posebno srečen za dve slovenski porodnišnici. Porodnišnici Postojna in Ptuj sta prejeli težko pričakovana kardiotokografa, CTG aparata, ki merita plodov srčni utrip med porodom in spremljata materino srčno frekvenco, SpO2 in krvni tlak. Večja investicija je uspela s pomočjo donacije Nove ljubljanske banke. Podrobneje.

S pomočjo podjetja Alpe-Panon d.o.o., McDonald’s DL, ki v Sloveniji upravlja restavracije McDonald’s, s katerimi sodelujemo že od leta 2019. Skupaj smo ob letošnjem dnevu družin (16. 5. 2023) uspeli zaključiti akcijo in opremili še preostale od štirinajst porodnišnic z EKG aparati, ki olajšajo nadzor delovanja srca. EKG aparat snema 12-kanalni EKG, na zaslonu nariše krivulje (odvode), jih interpretira in je izjemno pomembno diagnostično orodje. Z EKG posnetki zdravniki lahko postavijo diagnozo in ustrezno ukrepajo. Med prejemnicami so bile porodnišnice: Slovenj Gradec, Izola in Trbovlje in Univerzitetni klinični center Maribor. Podrobneje.

V mesecu maju pa smo uspeli s podporo družbe JUB (barve iz družine JUPOL) in v sodelovanju z ljubljanskim območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS Ljubljana) polepšati glavni vhod in prenoviti veliko avlo v pritličju porodnišnice Postojna. Dela so deset dni izvajali izkušeni slikopleskarski mojstri iz podjetja Dipex, svojo podporo Bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo Postojna pa so izkazali tudi Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana in Primorska-Notranjska ter Združenje veteranov mesta Ljubljane 90-91. Podrobneje.

V septembru je več kot 1.800 tekačev in obiskovalcev 11. Triglav teka (9. 9. 2023), prispevalo k nepozabnemu športno-družabnemu dogodku na Brdu pri Kranju. Tekači vseh generacij so se v objemu narave in v družbi vrhunskih športnikov preizkusili v šestih tekaških izzivih in tudi letos tekli za dober namen. Zavarovalnica Triglav je na dogodku, podobno kot že vrsto let prej, predala tudi donacije dveh blazinic za fototerapijo. Novorojenčkom in mamici prijazen aparat BiliCocoon je relativno nov aparat, ki omogoča, da novorojenček med fototerapijo ni ločen in lahko med terapijo ostane v materinem naročju. Blazino sta prejeli porodnišnici Ptuj in Postojna. Podrobneje.

Leto smo zaključili s slovesno predajo in zaključkom akcije v prostorih družbe T-2 v Ljubljani. Predstavnikom šestih slovenskih porodnišnic smo skupaj s partnerji simbolično predali monitorje za spremljanje življenjskih funkcij novorojenčkov ter operacijske luči za porodne sobe. Prejemnice so bile porodnišnice v Novi Gorici, na Ptuju, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Kranju in Postojni. Podrobneje.

V letošnjem letu smo prvič prejeli sredstva 1 % od dohodnine, ki smo jih uporabili za lastno delovanje. Nekaj denarja smo porabili za prenovo spletne strani, ostalo še bomo po potrebi.

Dojenčki v Sloveniji nas potrebujejo. Slojenčki nas potrebujejo.

Poročilo pripravila: Andreja Verovšek, koordinatorka projekta, 040 464 340, [email protected]
Predsednica: Prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med.,