Slovenj Gradec in Ptuj bogatejši za grelno gnezdece

Lidl Slovenija jev okviru tradicionalne donacije Deluxe Splošni bolnišnici Slovenj Gradec – oddelku za ginekologijo in porodništvo in Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj predal grelno gnezdece za prezgodaj rojene otroke.

Ob 15. obletnici podjetja na slovenskem trgu so namreč del sredstev od prodaje prazničnih izdelkov Deluxe namenili nakupu 15 grelnih gnezdec, ki jih v teh tednih podarjajo vsem slovenskim porodnišnicam. Vseslovenski donaciji se je pridružilo tudi društvo Slojenčki z donacijo posteljic za novorojenčke, v katera se umestijo grelna gnezdeca. Predajo donacije je v Slovenj Gradcu in na Ptuju pospremila še podoknica za novopečene mamice, ki jo je izvedla vokalna skupina Muzikalci.

V Sloveniji se vsako leto  prezgodaj rodi približno 1.400 otrok, kar predstavlja več kot 7 % vseh rojstev. Nedonošeni novorojenčki za prilagajanje na zunanje življenje namreč pogosto potrebujejo podporo in pri tem ima grelno gnezdece pomembno vlogo. Ta omogočajo varno zaščito pred podhladitvami dojenčkom, ki še ne zmorejo sami uravnavati telesne temperature ter ustvarja tesno in prijetno okolje za njihov razvoj in rast.

Utrinki iz Slovenj Gradca

Karavana donacij, ki se je v januarju začela v porodnišnicah v Murski Soboti in Mariboru, nato v Novi Gorici in v Izoli ter na Jesenicah in v Kranju, se je v tem tednu nadaljevala v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec – oddelku za ginekologijo in porodništvo, kjer so se donacije zelo razveselili in ob tem povedali: 

»V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec smo zelo veseli donacije podjetja Lidl in društva Slojenčki. Novo grelno gnezdece bo skupaj s posteljico omogočilo sobivanje mamic in novorojenčkov oz. nedonošenčkov, ki še ne zmorejo sami uravnavati telesne temperature. Tako se bo mamica lažje vključila v nego otroka, uspešneje se bo vzpostavilo dojenje in vez med mamico in otrokom. Nameščanje novorojenčka v gnezdece je pomembno tudi zato, ker mu daje občutek varnosti, spodbuja normalen razvoj gibanja, mišične napetosti, spodbuja samotolažilno vedenje, podpira dihalni sistem in cirkulacijo ter zmanjša stres in porabo energije pri novorojenčku. S to donacijo bomo še povečali udobje mamic in novorojenčkov, ki so v naši porodnišnici vedno na prvem mestu.« 

Utrinki iz Ptuja

Vir: https://www.sb-sg.si/aktualno
Več o akciji: Ob 15-letnici Lidl Slovenija podarja 15 grelnih gnezdec za prezgodaj rojene otroke
Foto: Za Lidl Slovenija MP Produkcija