Tekači 11. Triglav teka za dober namen pretekli več kot 10.000 kilometrov

Več kot 1.800 tekačev in obiskovalcev 11. Triglav teka je v soboto, 9. 9. 2023, prispevalo k nepozabnemu športno-družabnemu dogodku na Brdu pri Kranju. Tekači vseh generacij so se v objemu narave in v družbi vrhunskih športnikov preizkusili v šestih tekaških izzivih. Ob pravi meri tekmovalnosti so tudi letos tekli za dober namen – boljšo oskrbo novorojenčkov.

Organizatorji z dogodkom spodbujajo k zdravemu življenjskemu slogu

Tekači vseh starosti in stopenj pripravljenosti so se na 11. Triglav teku preizkusili v polmaratonu, teku na 10 in 5 km, štafetnem teku trojk, družinskem teku in otroškem teku Kuža Pazi. Skupaj so pretekli več kot 10.000 kilometrov.

Triglav tek so tako kot že vsa leta podpirali tudi številni slovenski vrhunski športniki. »Tekaške steze v naravi posestva Brdo so navdihujoče, balzam za dušo in telo. Športni dogodki v takšni okolici so res prava redkost in hkrati priložnost za sporočilo, kako pomembno za naše zdravje je gibanje v naravi. Dogodek prijetno zaokrožita družabno dogajanje in donacija za boljšo oskrbo novorojenčkov. Če bi vedel, kako super je, bi se Triglav teka že kdaj prej udeležil,« je povedal smučarski skakalec Timi Zajc, ki se je dogodka prvič udeležil.

Poleg njega so za tekače ob trasah in v ciljni ravnini navijali še drugi odlični športniki, med njimi Nika Križnar, Jakov Fak, Cene Prevc, Peter Prevc, Žan Košir, Rok Marguč, Robi Kogovšek ter ekipi Košarkarskega kluba Cedevita Olimpija in Košarkarskega kluba Krka. Prireditev so popestrili glasbeni ritmi Samuela Lucasa & The Groove Station in akrobacije skupine Dunking Devils.

Več kot tekaški dogodek

Triglav tek ni le tekmovanje, merjenje moči in časa.

»Triglav tek je več kot tekaška prireditev. Je dogodek, ki spodbuja zdrav način življenja, povezuje ljubezen do športa in narave ter skrb do najranljivejših v naši družbi. Tekači po športno pokažejo, kako pomembni so vizija in cilj, pripravljenost in vztrajnost. Tako opremljeni lažje zberemo moč in usmerimo pogled naprej na še tako zahtevnih poteh tudi v vsakdanjem življenju

je ob 11. Triglav teku povedala Tjaša Kolenc Filipčič, direktorica službe za trženjsko komuniciranje v Zavarovalnici Triglav.

Zavarovalnica z dogodkom spodbuja k zdravemu življenjskemu slogu in h gibanju, ki pomembno pripomoreta k psihofizičnemu zdravju posameznika. Predvsem gibanje v naravi, kar je tekačem danes ponudil Triglav tek, blagodejno vpliva na počutje.

Z naravo je povezana tudi trajnost, ki so ji organizatorji namenili posebno pozornost, saj Triglav tek prispeva k uresničevanju ciljev projekta Zavarujmo prihodnost in predstavlja del trajnostno naravnanega delovanja Zavarovalnice Triglav. Med drugim so si lahko tekači postregli s toplim obrokom iz lokalno pridelane hrane – v papirnatem bonu za obrok so zeliščna semena, ki jih bodo lahko posejali. Pijačo so s kavcijo dobili v kozarcih za večkratno uporabo, tudi letos pa so si organizatorji in obiskovalci prizadevali, da naravo protokolarnega parka Brdo pri Kranju ohranijo čisto.

Triglav tek je tradicionalno posvečen najranljivejšim članom naše družbe – Zavarovalnica Triglav na dogodku že vrsto let predaja donacije zdravstvenim ustanovam. Tudi letos so tekači s svojo udeležbo podprli društvo za izboljšanje pogojev za rojstva zdravih otrok Slojenčki, ki je prejelo finančna sredstva v višini 10.000 evrov. Društvo jih bo namenilo nakupu blazinic za fototerapijo.

Od leve: Damijana Bosilj, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, izr. prof. Nataša Tul Mandić, dr. med., spec. ginekologije in porodništva in Tjaša Kolenc Filipčič, direktorica službe za trženjsko komuniciranje v Zavarovalnici Triglav

BiliCocoon blazina za fototerapijo

Novorojenčkom in mamici prijazen aparat BiliCocoon omogoča, da novorojenček med fototerapijo ni ločen in lahko med terapijo ostane v materinem naročju. Aparat je mogoče uporabiti tudi doma in brez zaščitnih očal, če je novorojenček povit. Z zbranimi sredstvi bo društvo Slojenčki lahko kupilo dve blazini z vsemi potrebnimi pripadajočimi dodatki, da ju bodo lahko v porodnišnici uporabili takoj. Blazino sta prejeli porodnišnici Ptuj in Postojna.

V Sloveniji zdravljenje zlatenice potrebuje okoli 3000 novorojenčkov letno. Brez zdravljenja bi lahko bilirubin povzročil trajno okvaro možganov in invalidnost.

Utrinki iz predaje BiliCocoon blazinic za fototerapijo

Več informacij o dogodku in galerija slik: https://www.triglavtek.si/sl
Foto: Zavarovalnica Triglav
Objave v medijih: dnevnik.si/1043032218, gorenjskiglas.si, sta.si, zsis.si, siol.net. notranjskoprimorske.si.