Prvi dve grelni gnezdi porodnišnicama v Murski Soboti in Mariboru

Lidl Slovenija je ob podoknici za novopečene mamice, ki jo je izvedla vokalna skupina Muzikalci, murskosoboški in mariborski porodnišnici podaril grelni gnezdeci in posteljici za prezgodaj rojene otroke.

V okviru tradicionalne donacije (1) je Lidl Slovenija ob 15. obletnici podjetja na slovenskem trgu del sredstev od prodaje prazničnih izdelkov Deluxe namenili nakupu 15 grelnih gnezdec za novorojenčke. Te bodo poleg Murske Sobote in Maribora v prihodnjih tednih podarili vsem slovenskim porodnišnicam. Vseslovenski donaciji se je pridružilo tudi društvo Slojenčki, ki je iz društvenih sredstev zagotovilo še posteljice za novorojenčke, v katera se umestijo grelna gnezdeca.

»Splošna bolnišnica Murska Sobota se iskreno zahvaljuje podjetju Lidl Slovenija in društvu Slojenčki za donacijo grelnega gnezdeca in posteljice, ki smo ga v naši porodnišnici zelo veseli. Novorojenčkom je na ta način omogočeno ugodnejše in kvalitetnejše bivanje v naši porodnišnici, kar je za njihovo zdravje in zadovoljstvo staršev več kot pomembno. V svetu, v katerem živimo, je vsako dobronamerno dejanje hvale vredno, zato se vsem, ki so pri donaciji sodelovali še enkrat iskreno zahvaljujemo,« so povedali v Splošni bolnišnici Murska Sobota.

Predaje so se udeležili predstavniki Lidl Slovenija, Tina Cipot, mag. zdr. nege in strokovni vodja zdravstvene nege na Ginekološko-porodniškem oddelku Leon Šabjan, namestnica predstojnika ginekološko-porodnega oddelka, Nataša Kous Škalič, strokovna direktorica Manuela Kuhar Makoter, dr. med., specialistka kirurgije, pomočnica direktorja za področje zdravstvene nege Nataša Kreft, mag. zdr.-soc. manag., medicinske medicinske sestre in babice.

V UKC Maribor so donacijo prevzeli na oddelku za perinatologijo. Predstojnik oddelka izr. prof. dr. Faris Mujezinović, dr. med. je ob predaji donacije povedal: »Porodnišnice nase rade gledamo kot na začetek življenja oziroma nekaj kar predstavlja našo prihodnost. Skrb in dobri pogoji za nosečnice ter novorojenčke so pri nas na prvem mestu. S to donacijo bo neonatalni oddelek pridobil največ, saj bomo tako lahko našim porodnicam oziroma njihovim otrokom ponudili še več udobja

Predaje so se udeležili predstavniki Lidl Slovenija, Tina Cipot, predstojnik oddelka izr. prof. dr. Faris Mujezinović, dr. med., specialist ginekologije in porodništva, strokovni vodja zdravstvene nege oddelka Rosemarie Franc, dipl. med. ses., dipl. bab., vodja neonatologije doc. dr. Milena Treiber, dr. med., specialistka pediatrije in neonatologije, strokovni vodja zdravstvene nege neonatologije Branka Krajnc, dipl. med. ses., predstavniki Centa za odnose z javnostmi in marketing in medicinske sestre.

Grelno gnezdece omogoča varnejše prilagajanje prezgodaj rojenih otrok

V Sloveniji se vsako leto prezgodaj rodi približno 1.400 otrok, kar predstavlja več kot 7 % vseh rojstev. Nedonošeni novorojenčki za prilagajanje na zunanje življenje pogosto potrebujejo podporo in pri tem ima grelno gnezdece (2) pomembno vlogo. Omogoča namreč varno zaščito pred podhladitvami dojenčkom, ki še ne zmorejo sami uravnavati telesne temperature. Z grelnim gnezdecem je prilagajanje novorojenčkov na zunanje življenje varnejše, obenem pa omogoča tudi bolj pravilno nameščanje ter ustvarjanje tesnega in prijetnega okolja novorojenčkov.

»Letna donacija Deluxe nam vedno znova pogreje srca, letos pa še toliko bolj, saj je namenjena pomoči prezgodaj rojenim otrokom, ki so še posebej ranljivi ter potrebujejo podporo medicinske opreme in posebno nego. Nadvse ponosni smo, da smo letos lahko obdarili prav vse slovenske porodnišnice in tako poskrbeli za pomemben korak celostne podpore pri razvoju nedonošenčkov, « so ob predaji donacije sporočili iz Lidla Slovenija.


1 Lidl Slovenija donacijo Deluxe v okviru trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet letos podarja že desetič. V teh letih so donacije namenili različnim ustanovam za pomoč in podporo pri ustvarjanju boljših razmer za bolne otroke in otroke z invalidnostmi, med njimi: Pediatrično kliniko Ljubljana za nakup pripomočkov za pomoč pri zdravljenju otrok in za vzpostavitev sobe zaupanja na hematološko-onkološkem oddelku, ki se uporablja za pogovore staršev z zdravnikom; URI – Soča, s katero so v minulih letih večkrat pripomogli h kakovostnejšim programom rehabilitacije otrok in mladostnikov z gibalnimi oviranostmi ali poškodbami; Zavode za gluhe in naglušne v Ljubljani, Mariboru in Portorožu – v lanskem letu so donacijo namenili za nakup pripomočkov za razvoj otrok in mladostnikov v zavodih. Tokrat bodo z donacijo Deluxe zaobjeli celotno Slovenijo in vsaki od slovenskih porodnišnic namenili po eno grelno gnezdece, porodnišnica v Ljubljani, ki je največja v Sloveniji, pa bo prejela dve.
2 Grelno gnezdo Kanmed BabyWarmer BW3 v Sloveniji zastopa podjetje inspira.
Vir članka in objave tudi na: https://www.prlekija-on.net, https://www.pomurec.com, https://lendavainfo.com, https://podjetje.lidl.si,
Več o akciji: Ob 15-letnici Lidl Slovenija podarja 15 grelnih gnezdec za prezgodaj rojene otroke